På slutten av 60-tallet brakte fiskeren Åsvar Tangrand noen glasskavler med seg hjem for å bruke dem på en ny og kreativ måte. Av disse skapte han bl.a. fargerike dører og vinduer. Han deltok bl.a på idebankens utstilling i Oslo i 1968 med en dør med glasskavler.

På denne tiden utviklet Åsvar også “Lofotruna”, symbolet som fanger essensen av Lofoten, med mennesket, fisken og båten. “Lofotruna” ble først laget som veggdekorasjon i smijern og glass. Fasinasjonen for glass og kunstnerisk virksomhet førte han videre på en reise til Finland. Sammen med andre norske kunsthåndverkene ble han introdusert for finsk glasskunst i Rihimekki i 1974. På hjemturen fra Finland bestemte Åsvar seg for å starte med glassblåsing i Lofoten.

I 1976 ble det installert smelteovn for glass i kjellerverkstedet på Vikten. Med god hjelp fra den finske glassbåseren Pertti Merilaiinen, som han hadde truffet i Finland, ble landsdelens første glassblåseri startet våren 1976. Samtidig som dette skjedde, begynte turistene for alvor å finne veien til Lofoten.

Utover 80-tallet var det stor produksjon i glasshytta og en økende turiststrøm til Vikten. Et innovativt miljø med glassblåsing og keramikkverksted var blitt til. I 1992 ble glassproduksjonen flyttet over i et nytt fantastisk bygg i fjæresteinene på Vikten